Over de jodentransporten, de NS en de Londense ballingenregering

Tussen 15 juli 1942 en 13 september 1944 (dus tot vlak vóór het begin van de spoorwegstaking) werden door de Nederlandse spoorwegen met 93 extra treinen meer dan 100.000 joden naar Westerbork vervoerd. Vanuit Westerbork zorgden de NS ook voor een stipte dienstregeling naar de vernietigingskampen in Auschwitz en Sobibor.

De transporten liepen zo gesmeerd dat Adolf Eichmann het een genot voor het oog noemde. Jaren later, tijdens zijn proces in Jeruzalem,  herinnerde hij zich nog dat de Nederlandse treinen altijd stipt op tijd reden: “Het leverde het personeel immers extra boterhammen met worst op; extra uitkeringen en dergelijke.”

Zowel de direktie als het personeel van de NS prakkiseerden er dus niet over om te gaan staken. Dat deden ze pas op 17 september 1944. Vier dagen na het laatste transport met onder andere 77 ontdekte ondergedoken joodse kinderen. Toen pas was de klus geklaard.

a01-5-1.jpg

 

Oud NS-directeur en verzetsman G.F.H. Giesberger, die via een illegale zender in contact stond met de ballingenregering in Londen, heeft in 1953 tegenover de Parlementaire Enquêtecommissie onder ede verklaard dat hij herhaaldelijk aan Londen heeft gevraagd wat er in verband met de deportaties van de joden gedaan moest worden: “Londen antwoordde: Niets! Doorgaan!”. (Parlementaire Enquêtecommissie Regeringsbeleid 1940-1945, G.F.H. Giesberger.)

Klik HIER voor het hele PEC-verhoor van de heer Giesberger (met dank aan de heer Koen van Stigt Thans).

Zijn verklaring stond pas in 1955 in de Nederlandse dagbladen, zonder dat dit tot veel ophef heeft geleid. In de geschiedenisboeken wordt het tot op de dag van vandaag nog steeds doodgezwegen.

a02-5.jpg

Zo werd op 17 september 1945 het personeel van de Nederlandse Spoorwegen door de toenmalige KVP-minister van Verkeer, Van Schaik, in de Haagse Houtrusthallen toegesproken. Hij prees daarbij de spoormensen uitbundig omdat ze de eerste jaren de dodentreinen hadden laten rijden. Dat was goed voor de Nederlandse economie geweest. Letterlijk:

Met Uw treinen werden de ongelukkige slachtoffers naar de concentratiekampen gebracht. In Uw harten was opstand. Toch hebt ge het gedaan, dat strekt U tot eer, het was de plicht die de Nederlandse regering van u eiste, omdat het spoorbedrijf ook een der pijlers is waarop het economische leven van het Nederlandse volk steunt en dat niet voortijdig in de waagschaal mocht worden gesteld.”

Bovenstaande toespraak is dezelfde avond door de radio uitgezonden zonder dat dit tot enige commotie heeft geleid.

   

Tien maanden eerder, op 28 november 1944, had koningin Wilhelmina de spoorwegmannen ook al bedankt voor hun ‘vaderlandschen plicht’, maar ze bedoelde hiermee waarschijnlijk niet de vele jodentransporten naar Westerbork, maar de spoorwegstaking van september 1944 tot mei 1945 dat geresulteerd heeft in een hongerwinter met duizenden doden.

Klik HIER voor de ware feiten over de spoorwegstaking en de hongerwinter 1944-1945.

Gerard

Advertenties

One thought on “Over de jodentransporten, de NS en de Londense ballingenregering

 1. All Rise, The King of Denmark, Christian X

  When you look at the inhumane treatment of Jews, not only in Germany but occupied countries as well, you start worrying that such a demand might also be put on us, but we must clearly refuse such this due to their protection under the Danish constitution. I stated that I could not meet such a demand towards Danish citizens. If such a demand is made, we would best meet it by all wearing the Star of David.

  How easily the Danish people saved 99.9% of all their Jews, as to be embarrassed enough to have a Danish official in 2004 excuse himself and the Danish population for allowing 19 Danish Jews to die by the hands of the Germans in the camps. This day the Holocaust continues, during the nineties president Clinton found it necessary to lie about weapons of mass destruction nobody ever saw, then and there the plans were made to have 560,000 Iraqi children starve to death, and that was just the beginning, more people died in the Holocaust since 1945 than prior to 1945.

  When will it all end?

  The Only Thing Necessary for the Triumph of Evil is that Good Men Do Nothing

  ~Edmund Burke~

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s