De laffe moord op koerierster Kitty van der Have door het ‘verzet’

 

Op 5 april 1945 pleegde een Rotterdamse knokploeg (de KP-Westland) een overval op de Duitse ‘Dienststelle’ aan de Van Zomerenweg in Rotterdam. De overval werd geleid door Marinus van der Stoep, alias ‘Rob’. Voor de overval was afgesproken dat de 25-jarige koerierster Kitty van der Have, die in opdracht van de groep contacten onderhield met de Duitsers, op de ‘Dienststelle’ haar verjaardag zou vieren en de manschappen met genoeg jenever dronken zou voeren. Maar toen de KP’ers bij het gebouw aankwamen werd er onmiddellijk op hen geschoten. Hierbij vond KP-leider ‘Rob’ de dood. Het kon niet anders of Kitty had de zaak verraden vond men.

kitschef.jpg Een paar weken na de bevrijding, op 5 juni 1945, wordt Kitty door één van de KP’ers, genaamd Hendrik Jan Scheffer, alias ‘Rooie Chris’, meegenomen naar het huis van Jos de Groot, een ander lid van de groep. Daar blijken ook nog een paar andere KP’ers aanwezig te zijn. Nadat men Kitty eerst heeft gemarteld om haar tot spreken te dwingen, wordt ze met ether bedwelmd en naar de badkamer gedragen. Daar legt men haar in de badkuip en houdt haar hoofd onder water tot de dood is ingetreden. Na haar lichaam in een zak te hebben gestopt wordt ze niet veel later met een roeiboot de Maas opgevaren en overboord gezet. Op 11 juni 1945 wordt het door een scheepsschroef verminkte lichaam door een schipper gevonden in het zogeheten Boerengat, waarnaar het was afgedreven. Kitty is op 18 juni 1945 met ‘militaire eer’ op begraafplaats Crooswijk ter aarde besteld.

Pas in juli 1950 worden de oud-KP’ers gearresteerd. Tijdens de rechtzitting in januari 1951 verklaart Scheffer dat hij de liquidatie gerechtvaardigd had gevonden. Kitty, die verliefd was geworden op een Duitse militair, had deze gewaarschuwd voor de KP-overval. Althans volgens de lezing van Scheffer. Op 20 januari 1951 is de uitspraak van de Krijgsraad te Velde. Alle verdachten worden veroordeeld tot voorwaardelijke straffen.

510120da.jpg

Maar wat was de werkelijke reden dat Kitty geliquideerd moest worden? Daarover heeft de oud-rechercheur Jan van den Ende van de Politieke Opsporingsdienst (POD)-Rotterdam later een boekje over open gedaan: De KP-Westland was volledig onbetrouwbaar. De leden hadden zich pas na Dolle Dinsdag (5 september 1944) bij het verzet geschaard en deden dat voornamelijk uit eigenbelang. De groep was gespecialiseerd in het uitvoeren van liquidaties en berovingen. Van september 1944 tot de bevrijding zijn 126 Nederlanders en Duitsers door de groep omgebracht, waaronder de ‘foute’ Nederlander Van Vessem. Na de moord op Van Vessem is de groep er met 1000 gulden en een briljant vandoor gegaan. Met alleen het doel van roof voor ogen werd Van Vessem door de groep geliquideerd. Voor al die moorden zijn heel wat wat burgers door de Duitsers gefusilleerd als represaille. Kitty van der Have was betrouwbaar en kon beslist niet van verraad beschuldigd worden. Ja, ze had contacten met Duitsers, maar deed dit uitsluitend in opdracht van de groep zelf. Zij is vermoord door Scheffer en nog een paar anderen. Bij mijn onderzoek heb ik Scheffer helaas niet kunnen verhoren, omdat hij als journalist in Indië zat. Kitty van der Have wist namelijk te veel van de praktijken van de KP-ploeg. Daarom moest ze verdwijnen’.

Ruim dertig jaar na de moord op Kitty komen we Scheffer weer tegen als hij op 27 december 1976 door de toenmalige minister van Agt belast wordt met het onderzoek naar de oorlogsmisdaden van Pieter Menten. Maar men is blijkbaar de laffe moord op Kitty van der Have nog niet vergeten want al gauw gaan er stemmen op dat, voordat Scheffer aan zijn historisch onderzoek in de zaak-Menten begint, men beter eerst de affaire kan uitzoeken waarin deze historicus zelf tijdens en na de oorlog betrokken is geweest. Een paar dagen later, op 30 december 1976, wordt Scheffer dan ook door minister van Agt van zijn opdracht ontheven.

761227.jpg

761229nn.jpg

Foto’s

z01-3.jpg

z02-3.jpg

z03-2.jpg

z04-2.jpg

Gerard

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s