Het stoomloodsvaartuig 19 op 11 mei 1940

Op 11 mei 1940 om 04:30 uur vertrekt het Stoomloodsvaartuig 19 met een lading goud van het Rotterdamse bijkantoor van de Nederlandsche Bank de Rotterdamse Lekhaven.

De kisten met staven goud waren kort daarvoor aan boord gebracht door de imiddels in Rotterdam aanwezige Engelse genietroepen en in de stuurhut en achter de schoorsteen opgestapeld.
De bedoeling is dat de goudstaven even buiten de Nieuwe Waterweg zullen worden overgeladen op een Brits oorlogsschip die de lading naar Engeland zal vervoeren. Maar even voorbij Vlaardingen gaat het mis. Het loodsvaartuig loopt op een magnetische mijn en vliegt in de lucht. Luitenant-ter-zee IJsbrand Smit, commander Hill van de Engelse genietroepen en 14 andere opvarenden verliezen daarbij het leven.

Het voorval blijkt al vrij snel doorgegeven te zijn aan het Britse oorlogskabinet, want als de ministers dezelfde morgen om 12:30 uur bijeenkomen wordt er al melding van gemaakt.

GOUD2.jpg

Na de oorlog komt eind juni 1946 bij toeval een goudstaaf uit de pijpleiding van een zandzuiger te voorschijn, en in de maanden daarna vist de baggermolen ‘De Schelde’ nog veel meer staven op. Nadat men in mei 1947 is gestopt met baggeren, blijken er nog maar 11 van de 111 goudstaven vermist te zijn. Van die 11 staven zijn er later nog twee stuks achterhaald die gestolen bleken te zijn door drie dekknechten van de zanddzuiger. Tot op de dag van vandaag zijn er dus nog 9 goudstaven van elk 12.5 kilo zoek. Indien ze destijds ook niet zijn gestolen moeten ze dus nog ergens tussen Vlaardingen en Maassluis op de bodem van de Nieuwe Waterweg liggen.

Krantenknipsels

GOUD-A-1.jpg

staven.jpg

GOUD-B.jpg

Gerard – Amstelveen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s